Fie că ești interesat de un stagiu de cercetare sau de un program de voluntariat în străinătate, voluntariatul poate fi o oportunitate incredibilă de a experimenta noi culturi, lucrând în același timp cu comunitățile locale pentru a obține un impact semnificativ.
Mai jos, găsești o serie de avantaje care vin odată cu statutul de voluntar:
Dezvoltarea de noi competențe
În timpul unui program de voluntariat, te vei confrunta zilnic cu sarcini de rezolvare a problemelor și trebuie să lucrezi în colaborare cu o echipă cu personalități diferite, activitate care te va ajuta să te adaptezi la un stil de viață în afara zonei de confort.
Creșterea potențialului de angajabilitate
De cele mai multe, atunci când responsabilii de recrutare analizează potențiali candidații, aceștia analizează proiectele de voluntariat în care persoanele au fost implicate și tipul de competențe dezvoltate. Recomandarea noastră este să evidențiezi în CV evenimente specifice - cum ar fi momentul în care ai organizat o mare strângere de fonduri, ai fost voluntar la o cantină sau ai supravegheat urnele de vot.
Creșterea rețelei de contacte (rețea socială)
Un alt motiv bun pentru a face voluntariat este că vei cunoaște oameni din toate categoriile sociale, oferindu-ți șansa de a forma relații care pot avea un impact de durată asupra ta. S-ar putea să întâlnești un bun prieten, un viitor partener de afaceri sau să ai o conversație care să declanșeze o schimbare în viața ta.
Impact în comunitate
Ai șansa de a contribui la dezvoltarea unei comunități în care dorești să trăiești, fie prin implicarea în activități de voluntariat în străinătate, fie la nivel local. Acest lucru ar putea include un impact în ceea ce privește dezvoltarea comunitară, protejarea mediului sau salvarea de vieți omenești.
Descoperă lumea
Deși voluntariatul nu este remunerat, unele organizații și sisteme asigură cazare sau masă la un preț mic, sau chiar gratuit, în schimbul activității desfășurate. De asemenea, călătoria în scop de voluntariat poate fi acoperită din punct de vedere al costurilor printr-un grant sau o strângere de fonduri (vedeți sursa).
Învață o limbă străină
O modalitate excelentă de a învăța limba unei țări în timp ce faci voluntariat este să lucrezi cu organizație care vizează membrii comunității locale. Învățând limbi străine, vei fi mai deschis spre cultura și istoria comunităților din alte țări și mai bine echipat pentru a te implica în mod semnificativ în comunitățile locale.
Protejează-ți sănătatea mintală
Se spune că a face un bine altcuiva întrerupe tiparele care produc tensiune în creier și le înlocuiește cu un sentiment de scop, emoții pozitive și niveluri mai ridicate de încredere și că persoanele care fac voluntariat au un sentiment mai mare de satisfacție față de viața lor și consideră că starea lor de sănătate este, în general, mai bună decât a celor care nu fac acest lucru.
Pași de utilizare (voluntari)
Care sunt pașii pentru a deveni voluntar prin intermediul platformei euvoluntar.ro?
1. Înregistrarea pe platformă
Primul pas va consta în crearea unui cont pe platforma euvoluntar.ro, unde vei oferi informații câteva informații personale și de contact și unde vei selecta domeniile tale de interes pentru a activa ca voluntar. Tot în această secțiune vei putea consulta Termenii și condițiile de utilizare a platformei.
2. Configurarea profilului
După ce îți creezi contul vei putea să îți configurezi profilul alegând să încarci un CV, să îți setezi profilul public sau privat, să alegi un avatar care te reprezintă, să îți urmărești progresul și evaluarea oferită de către organizațiile gazdă.
3. Explorarea și selectarea oportunităților de voluntariat
Următorul pas după configurarea profilului constă în explorarea platformei și a oportunităților de voluntariat. Dacă vei găsi o oportunitate care te interează vei putea folosi butonul “Aplică”, iar oganizația gazdă îți va putea vizualiza profilul și te contacta pentru o discuție.
4. Semnarea contractului de voluntariat și desfășurarea activității
După ce organizația aprobă cererea de a deveni voluntar, se va semna contractul de voluntariat și fișa voluntarului, se va realiza o sesiune de pregătire specific activității în care îți dorești să activezi și se va aloca un coordonator de voluntari. Fiecare organizație va decide modul de organizare a activității de voluntariat, respectând prevederile din Legea voluntariatului 78/2014 (actualizată în 2022).
5. Evaluare și încheiere proiect
La finalul activității de voluntariat, organizația va fi evaluată și ulterior, ratingul oferit de voluntari va apărea public pe pagina organizației. De asemenea, voluntarii vor fi evaluați de organizația gazdă, iar ratingul obținut va fi vizibil pe profil.
Voluntarul poate încheia un proiect de voluntariat în orice moment, anunțând în prealabil organizația gazdă. Organizația poate pune capăt unui proiect de voluntariat în orice moment prin notificarea prealabilă a voluntarului.