FAQ

Este necesar să creez un cont pentru a putea vizualiza/accesa/publica oportunități de voluntariat?


Voluntar

Da, este necesară crearea unui cont pe platformă pentru a putea accesa oportunitățile de voluntariat. Atunci când veți crea contul veți putea alege un avatar care vă reprezintă, veți putea încărca CV-ul, și cel mai important veți putea aplica pentru diferite oportunități, urmări progresul obținut (proiectele în curs și cele finalizate) și evaluarea obținută de la organizația gazdă.

Organizații

Da, este necesară crearea unui cont pentru a putea publica oportunități de voluntariat (denumite și ca “proiecte”) și pentru a putea vizualiza conturile publice ale voluntarilor, sau ale celor care au aplicat pentru pozițiile deschise și pentru a îi putea contacta

Există o limită de vârstă sau alte condiții care trebuie îndeplinite pentru a putea crea un cont?


Vă puteți înscrie pe platforma EUvoluntar după ce împliniți vârsta de 15 ani, dar nu puteți începe un proiect până când nu împliniți 18 ani sau obțineți acordul scris al unui tutore.

Conform legislației în vigoare, 78/2014, este legală implicarea ca voluntar în activități de voluntariat a persoanelor cu vârsta de peste 15 ani. 

Legat de activitatea propriu-zisă de voluntariat, pot exista alte condiții pe care fiecare organizație gazdă le va prezenta în descrierea proiectului (de exemplu, pentru activitățile realizate cu copii poate fi necesar prezentarea unui cazier și/sau realizarea unui examen psihologic).

Pot să aleg în ce domeniu să activez ca voluntar?


Da, puteți alege să activați în orice domeniu de interes. După ce vă autentificați pe platformă și doriți să aplicați pentru un proiect, veți putea să filtrați oportunitățile disponibile în funcție domeniul de interes, locație și organizație/instituție.

Care este timpul minim pe care pot să îl aloc activității de voluntariat?


Fiecare organizație gazdă va prezenta la prima discuție care este durata minimă pentru proiectele de voluntariat pe care le implementează. Durata minimă poate fi diferită în funcție de fiecare proiect (de exemplu, 1 zi pentru o acțiune de ecologizare, 3 zile pentru un festival cultural, 6 - 9 luni pentru un proiect internațional – European Solidarity Corp)

Cine va coordona voluntarii, inițiatorii platformei sau organizațiile gazdă?


Coordonarea voluntarilor va fi realizată exclusiv de organizațiile gazdă.

Activitatea de voluntariat este considerată experiență profesională?


Activitatea de voluntariat se consideră experiență profesională și/sau în specialitate, în funcție de tipul activității, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.

Ca voluntar, voi primi un certificat sau alt document care să ateste activitatea desfășurată?


Pe durata perioadei activităţii de voluntariat, precum şi la încheierea activităţii de voluntariat, organizaţia-gazdă, la cererea voluntarului, eliberează un certificat de voluntariat la care este anexat un raport de activitate.

Important! Conform legii voluntariatului, există un set de documente obligatorii încheiate la începutul activității între organizația-gazdă și voluntar: contract de voluntariat, fișa postului, fișa de protecție.